Hopp til innhold

Fornybar energi

Mer miljøvennlig, effektiv og enklere installasjon av havvind

Framo har utviklet et pumpesystem for sugeankre som muliggjør nesten støyfri og miljøvennlig installasjon av offshore vindturbiner.

Askøybaserte Framo er en verdensledende designer, produsent og leverandør av pumpeløsninger for shipping, olje og gass, offshore vind og havbruk.  Selskapet har tre fabrikker i Vestland fylke, hvor de utfører fullskalatesting av sine produkter, samt et omfattende serviceverksted.

Ideen introdusert på 1960-tallet
Konseptet med offshore sugeankre, eller «bøtter», ble først introdusert av den amerikanske geotekniske ingeniøren og professoren Richard E. Goodman med flere i 1961. Det var imidlertid ikke før på 1980-tallet at olje- og gassindustrien begynte å anvende denne teknologien. Siden da har den blitt mye brukt for å forankre plattformer og understell-strukturer (jackets).

Etter ideen ble kommersialisert har Framo og Norges Geotekniske Institutt (NGI) brukt en rekke ulike former for pumpe- og overvåkingsutstyr som anvender denne teknologien.

Først brukt i England
Framo anvendte først dette konseptet på offshore vind under Dudgeon-forsøkene utenfor England i 2013. I 2018 ble Framo-teknologi brukt på Ørsteds offshore vindpark Borkum Riffgrund II i den tyske delen av Nordsjøen.

Det største kommersielle vindprosjektet som til dags dato bruker denne teknologien er havvindparken Seagreen øst for Skottland, med 114 understell fullført installert i 2023. For å imøtekomme omfanget av Seagreen-prosjektet, ble et nytt innovativt system designet og produsert ved Framos Flatøy-anlegg på Frekhaug nord for Bergen.

Se video av installasjonen

Miljøvennlig og effektiv installasjon
Historisk sett har rundt 80-85 prosent av alle offshore vindturbiner blitt installert ved hjelp av monopælfundamenter, som drives ned i havbunnen med hammere. Denne metoden skaper betydelig støy og krever kostbar støydemping for å beskytte marint liv.

Sugeanker-teknologi bruker pumper i stedet for hammere, noe som resulterer i en nesten støyfri installasjon. I tillegg kan understellene installeres i én enkelt offshore-operasjon. Når de demonteres om 25-30 år, kan alt stålet fjernes fra bakken ved å pumpe vann tilbake i bøttene.

Sugeanker-understellet kan også nøyaktig nivelleres under sugeoperasjonen, noe som eliminerer behovet for sekundær nivellering av flensen/grensesnittet til den øvre strukturen. Dette resulterer i redusert total tidsforbruk.

Trenden er dypere og lengre fra land
I hvor stor grad denne teknologien blir adoptert av markedet avhenger av flere faktorer, inkludert politiske beslutninger om støyrestriksjoner og kommersielle insentiver for å velge pumpeteknologi fremfor hammere. Det avhenger også av teknologiske fremskritt i automatisert fabrikasjon av understellstrukturer.

En trend i markedet er at offshore vind går dypere og lengre fra land, noe som favoriserer understelldesign. Framos neste prosjekt vil være Greater Changhua-prosjektet i Taiwan.

Framo

 

Etableringsår:

1938

Antall ansatte:

Cirka 1800

Omsetning i 2023 (eller siste tilgjengelige tall):

100% eid av Alfa Laval AB

Alfa Laval = SEK 52.1 Billion

Bedriftens tlf.:

55 99 92 00

Bedriftens e-post:

marine@framo.no

Bedriftens nettside:

Framo.com

Kontaktperson:

Hans Petter Arnesen

Kontaktpersons e-post:

haar@framo.no

Kontaktpersons mobiltlf.:

+47 93645283